Het leven in de dommelvallei

Het leven in de Dommelvallei, vroeger

pastedGraphic

Voor de tweede keer hebben leerlingen van het Sint-Hubertuscollege Oral History neergeschreven, of beter: verhalen opgetekend uit de mond van oudere mensen. Dat heeft geleid tot 36 prachtige verhalen die in een boek gebundeld werden. Het boek werd vanavond voorgesteld.

De eerste Oral History-uitgave kwam vorig jaar tot stand, vooral onder impuls van De Wulp en de vzw Expeditions. Toen al leidde dat tot een interessant boekje vol verhalen van vroeger, zodat de lezer een mooi beeld kreeg over het leven in de eerste helft van de vorige eeuw. Dat aspect is nu verder uitgediept; alleen zijn de leerlingen niet meer uitsluitend bij hun eigen familie te rade gegaan (die kwam vorig jaar al aan bod), maar ook bij betrokkenen van buitenaf. Dat leverde niet alleen voor de leerlingen boeiende ervaringen op, de geinterviewden zelf waren ook blij hun ervaringen te kunnen vertellen. "Oral History op School-projecten bieden een warmte aan", zei dr. Marc Vanlangendonck van de vzw Expeditions, "een warmte waarnaar elke samenleving hunkert, ongeacht haar religie, haar politiek systeem, haar cultuur". Het siert De Wulp en haar medewerkers dat ze deze uitdaging durfden aangaan. "Als we onze jeugd een goede vorming en houvast willen geven, kunnen wij hen best confronteren met het feit dat de landbouw, de landschappen, het omgaan met natuur en vrije tijd in deze periode enorm veranderd zijn", zei Willy Pardon, voorzitter van De Wulp. "En als je wil weten waar je naartoe gaat, moet je weten van waar je komt'. Aanbevolen, dit boek! (Foto: dr. Lambert Vinken had het tijdens de academische zitting vanavond over de Stationsstraat vroeger.)

Verkenningen van het dagelijkse leven, Oral History in De Dommelvallei, Project 2007. Een uitgave van De Wulp, Tussenstraat 10, Neerpelt, onder redactie van Gaby Bollen, Sam Janssen, Hans Proost en dr. Marc Vanlangendonck. Prijs: 12,5 euro.

Bron: Internetgazet, 12 oktober
http://www.internetgazet.be/default.aspx?gemeente=neerpelt&p=1&m=10&j=2007