xx Aarschotse jongeren schrijven geschiedenis

Aarschotse jongeren schrijven geschiedenis
 
AARSCHOT. In het cultuurcentrum Het Gasthuis stelde het Koninklijk Ahteneum het derde deel van hun Oral History voor. De studenten kregen de opdracht hun grootouders te interviewen en hun ervaringen neer te pennen. Het resultaat is een boek vol unieke verhalen van Hagelanders die anders verloren zouden gaan voor het nageslacht. Het boek werd voorgesteld in aanwezigheid van SP.a-voorzitter Steve Stevaert.

pastedGraphic

"Thema's die altijd terugkeren zijn de gruwel van de oorlogsperiode, de economische crisis en het harde leven van de gewone man," aldus initiatiefnemer Marc Vanlangendonck en persverantwoordelijke Jaak Boon. "Recent is Oral History bekrootnd met de eerste prijs van de wedstrijd Jeugd en Civisme. Het boek is een must voor de geïnteresseerde leek en de historicus. Aarschottenaars zullen er bovendien lokale aanrakingspunten in ontdekken."

Kim Boschmans (18) interviewde voor het boek haar grootvader Jos Laevers (68). "Ik heb haar onder meer verteld over de twee jaren dat ik soldaat geweest ben", zegt Jos. "Zo moets ik eens 24 uur de wacht houden voor het koninklijk paleis in Laken toen de huidige koning Albert daar verbleef. Altijd als hij met de wagen passeerde, moesten wij 'presenteer geweer' doen. Blijkbaar reed hij toen rondjes want ik heb dat 62 keer moeten doen."

Ook Kristof Vandenplas (20) interviewe zijn grootvader Lucien Vandenplas (79). "Ik vertelde hem over de oorlogsjaren in de weerstand en hoe mijn vader door een Amerikaanse Vlaming teruggebracht is na de bevrijding. Ik moest ook ooit eens anoniem een pakje wegbrengen en wie stond er op me te wachten? Mijn vader."
 
Het boek kost 15 euro en is verkrijgbaar in de school: 016 56 66 30. x