Luisteren naar de verhalen van oma en opa

Luisteren naar de verhalen van oma en opa
 
Op de campus van het Koninklijk Atheneum in Aarschot vindt zondag tijdens de Erfgoeddag een praatcafé rond het Oral History-project. Al vier schooljaren lang interviewen de laatstejaars hun grootouders over 'het leven van toen'. Al deze verhalen worden gebundeld in het boek 'Oral History op school'. "Door dit project wordt een stukje geschiedschrijving bewaard dat anders door de mazen van het net zou glippen", zegt Marc Vanlangendonck, initiatiefnemer en leerkracht geschiedenis in het atheneum.
 
pastedGraphic

Project 'Oral History' in atheneum van Aarschot

"Dit project is uniek in Vlaanderen" zegt Vanlangendonck. "Het werd vorig jaar bekroond met de eerste prijs van de wedstrijd 'Jeugd en Civisme'. Het boek is een must voor zowel de leek als de historicus. Het project is ondertussen aan zijn vierde boek toe en aan stoppen wordt nog niet meteen gedacht. Thema's die altijd terugkeren in de boeken zijn de gruwel van de oorlogsperiode, de economische crisis en het harde leven van de gewone man."

Wout Sorgeloos (20) en zijn zus Lieselotte (19) werkten aan het project mee. Zij interviewden grootvader Frank Sorgeloos (79) en Emile Van den Broeck (73), de grootvader van Wouts vriendin. "Voor mij was het interessant omdat ik mijn grootvader beter leerde kennen", vertelt Wout. "Hij woont in Denderleeuw, en daardoor zie ik hem niet zo vaak. Door het project heb ik de sport kaatsen leren kennen. Voordien had ik er nog nooit van gehoord. Hij vertelde verder over het rooien van bieten in Frankrijk. Ik kreeg ook veel verhalen te horen over de familiegeschiedenis, waarvan ik absoluut niets afwist. Zo is een deel van de familie naar Amerika verhuisd en zat er zelfs iemand op de Titanic."

Ook zus Lieselotte heeft een beter zicht gekregen op hoe het leven er vroeger aan toe ging. "Vroeger verzorgde men bij een ongeval met een paardenkoets bijvoorbeeld de paarden beter dan de mensen", weet ze. "Emile vertelde me ook over de coloradokevers die in 1943, tijdens de oorlog, de aardappeloogst verpestten. Ook het maken van botermelk heeft voor ons nu geen geheimen meer."

"Het is plezierig om te weten dat mijn verhaal zal bewaard worden voor het nageslacht", zegt grootvader Emile. "Door het project merk je dat je ook veel kennis kan opdoen buiten het klaslokaal", besluit Wout.

Zondag komen verschillende 'interviewers' (leerlingen) en 'informanten' (senioren en dikwijls oma's en opa's van de leerlingen) uit de vier afgelopen 'oral history'-projecten hun verhaal doen. In totaal werden er al 620 informanten geïnterviewd. Het praatcafé is open tussen 10 en 18 uur. Het Koninklijk Atheneum is gelegen in de Pastoor Dergentlaan 47 in Aarschot. Meer info: www.oralhistory-aarschot.be.

Artikel van Geert Mertens, Thuiskrant (datum onbekend)