Kleinkinderen verzamelen unieke verhalen van eigen grootouders

Kleinkinderen verzamelen unieke verhalen van eigen grootouders
 
Uniek project bewaart geschiedenis van de kleine man

De laatstejaars van het Koninklijk Atheneum interviewden het voorbije schooljaar als eindproef hun grootouders over het leven van vroeger. Al deze verhalen zijn nu gebundeld in het boek Oral History op School. Het boek bevat een unieke verzameling verhalen van Hagelanders die anders verloren zou gaan voor het nageslacht. Afgelopen weekend werd het boek voorgesteld in Het Gasthuis in aanwezigheid van SP.A-voorzitter Steve Stevaert.
 
pastedGraphic

"Door dit project wordt een stukje geschiedenis bewaard dat anders door de mazen van het net zou glippen", aldus initiatiefnemer en leraar geschiedenis Marc Vanlangendonck van het atheneum en persverantwoordelijke Jaak Boon.

"Thema's die altijd terugkeren zijn de gruwel van de oorlogsperiode, de economische crisis en het harde leven van de gewone man. Het project is trouwens uniek in Vlaanderen. Recent is het bekroond met de eerste prijs van de wedstrijd Jeugd en Civisme."

"Het boek is een must voor zowel de geïnteresseerde leek als de historicus. Aarschottenaars zullen er bovendien lokale aanknopingspunten in ontdekken. Ook in de toekomst gaan we nog verder werken met het project Oral History. De twee volgende delen zijn al in voorbereiding."

Presenteer geweer

Kim Boschmans (18) interviewde voor het boek haar grootvader Jos Laevers (68). "Ik heb haar onder andere verteld over de twee jaren dat ik soldaat geweest ben", zegt deze laatste. "Zo moest ik eens 24 uur de wacht houden voor het koninklijke paleis in Laken toen een lid van de koninklijke familie daar verbleef. Altijd als hij met de wagen passeerde moesten wij 'presenteer geweer' doen. Blijkbaar reed hij toen rondjes want hij heeft mij dat 62 maal laten doen". "Ik vind dat het Oral History project mij en mijn grootouders dichter bij elkaar gebracht heeft", voegt Kim eraan toe. "De verhalen die je hoort, blijf je ook beter onthouden. Ik begrijp hen nu ook veel beter. Mijn conclusie is dat ons leven van vandaag bijlange niet zo slecht is."

Oorlogsjaren

Ook Kristof Vandenplas (20) interviewde zijn grootvader Lucien Vandenplas (79). "Ik vertelde hem over de oorlogsjaren in de weerstand en hoe mijn vader door een Amerikaanse Vlaming terug gebracht is na de bevrijding. Ik moest ook ooit eens anoniem een pakje wegbrengen en wie stond er op me te wachten? Mijn vader."

Het boek kost 15 euro en is verkrijgbaar in de school: 016/56.66.30

Artikel van Geert Mertens, 24 juni 2003, Thuiskrant