Kinderen interviewen hun grootouders


Kinderen interviewen hun grootouders
Schoolproject stelt verhalen van senioren te boek

Neerpelt - Natuureducatief centrum De Wulp wil de natuurbeleving van senioren in de Dommelvallei vast leggen. Leerlingen van wico campus Sint-Hubertus gaan aan de slag om de verhalen van de ouderen in een boek uit te brengen.
Het Oral Historyproject, waarbij jongeren vorig jaar een boek met verhalen van senioren uitbrachten, krijgt een vervolg.

,,Dit jaar willen we nog meer de nadruk leggen op de natuurbeleving en niet enkel hoe het leven vroeger was'', zegt Gaby Bollen van De Wulp. Leerlingen van het Sint-Hubertus College gaan ten rade bij hun grootouders. Omdat ze al een band hebben met hen, zullen de senioren al sneller iets vertellen. Onder toezicht van het wetenschappelijk team Expeditions wordt alles vastgelegd.'' Het boekje zal de geschiedenis van de streek vertellen met data en gebeurtenissen, maar dus ook met de beleving van de mensen. Hoe beleefden ze de natuur. Was het een bron van recreatie en ontspanning of eerder een bron van voedsel. Hoe zagen ze het tijdperk van de landbouwmachines?

,,De verhalen van de mensen van boven de 65 zullen snel verloren gaan. Daarom vinden wij het interessant dat nu nog alles vast gelegd wordt.'' Voorlopig beginnen tien leerlingen met de interviews van hun grootouders.

,,Het is boeiend om de verhalen te horen'', zegt Niels Joosten. ,,We kunnen ons zo toch iets voorstellen van vroeger.''

De grootouders zijn maar over een ding zeker. Geen enkele generatie zal nog zo'n evolutie meemaken als zij: van petroleumverlichting tot elektriciteit en zelfs naar computers.

,,Elke tijd heeft z'n charmes. Het is alleen jammer dat het familiale en buurtleven niet meer beleefd wordt zoals vroeger'', vertellen de ouderen.

Het eerste boekje is voor tien euro te koop in bezoekerscentrum De Wulp, 011-80.26.77.

 Kizzy Van Horne
 
 
Artikel uit 'Het Nieuwsblad (24/11/2006) -
www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GDT14UH2C&PostCode=3910