Prijs Jeugd en Civisme voor Oral History

Prijs Jeugd en Civisme voor Oral History

AARSCHOT - Het project Oral History van de leerlingen van het zesde jaar van het Koninklijk Atheneum heeft de prijs 'Jeugd en Civisme', uitgereikt door het Nationaal Verbond van Oud-gevangenen, gekregen. Oral History, deel drie, is een bundeling van interviews die de leerlingen tijdens het schooljaar 2001-2002 hebben afgenomen van hun grootouders. Het is een werk over de geschiedenis van de Hagelander in oorlogstijd, als seizoensarbeider en als gewone man.
 
pastedGraphic

Het project kreeg de prijs 'Jeugd en Civisme' omdat jongeren op een bevattelijke manier voor jongeren over de oorlogsgruwel van WO II schrijven.

We startten het project Oral History in 1999 op. Doel was de gewone geschiedenis terug te vinden in de belevenissen en het leven van de gewone man. Via gesprekken, mondelinge overlevering, kuonden de leerlingen de geschiedenis beleven in hun onmiddellijke omgeving. Nu zijn we aan het derde deel toe", legt leraar Marc Vanlangendonck, de drijvende kracht van de werkgroep achter het project, uit.

Kristof Vandenplas, uit Wezemaal is een van de auteurs. Hij vond in zijn grootvader Lucien een informate die de gruwel van WO II van zeer kortbij meemaakte. "Je kan uit boeken leren over die grote wereldbrand. Dat blijft echter ver. Door te praten met mensen die het echt beleefd hebben, is geschiedenis geen saai vak meer, maar wordt het iets van jezelf. Je begrijpt meer waar woorden als democratie voor staan", zegt Kristof Vandenplas.

Grootvader Lucien vertelde vroeger ook over de oorlog. Door diepgaande gesprekken met kleinzoon Kristof beleefde hij alles opnieuw. "Soms was het te moeilijk om de emoties de baas te blijven. Ik herinner me nog heel goed hoe mijn vader, Ferdinand, werd opgepakt door de Duitsers. Vanuit Breendonk belandde hij in Buchenwald. In ons gezin heerste het doembeeld van een vader die we nooit meer zouden terugzien. De onzekerheid over zijn lot drukte op ons. Hij wam terug, getekend voor het leven."

Het boek, dat een uniek project is in Vlaanderen en dat weerklank vindt bij het Centrum voor gelijke kansen en racismebestrijding, kan worden besteld via 016 56 66 30.
 
Artikel uit 'De Streekkrant' (24/06/2003) - Koen Huybens